• 2020-04-16

Офісний ринок: прогнози - зростання вакантності і ротація орендарів

Як введення карантинних заходів вплинуло на ринок офісної нерухомості? Наскільки може постраждати офісний ринок?
На даний момент ще рано давати остаточну оцінку впливу.
Ринок «трясе»: потенційні орендарі відкладають прийняття рішень на період до закінчення карантину, нові договори узгоджуються, але не підписуються, раніше запущені проекти відкладаються або припиняються. Також спостерігається розірвання договорів оренди, офіси звільняються «з сьогодні на завтра».
У той же час нам надходить багато прямих запитів від орендарів інших бізнес-центрів по площах меншим, ніж вони займають зараз, відбувається збір інформації на перспективу.
У найближчому майбутньому ми очікуємо можливе збільшення частки вільних площ на ринку, так як багато компаній в посткарантінний період залишать частину співробітників на віддалену роботу, в зв'язку з чим будуть зменшувати займані площі або відмовлятися від оренди офісів повністю. Залежно від частки вивільнюваних площ, ставки оренди можуть також коригуватися в бік зменшення. Але значного зниження ми не очікуємо.

Зараз ведуться переговори між орендодавцями та орендарями офісних приміщень з приводу лояльних умов співпраці на період карантину і не тільки. Які основні прохання орендарів?
Запити були абсолютно різноманітні, з них основні - це відстрочка платежу і скасування штрафних санкцій у разі несвоєчасної оплати, надання знижки без уточнення її розміру (на розсуд власника БЦ), надання 50% знижки від орендної плати, скасування орендної плати повністю.
В цілому звернень ми отримали менше 15% від загальної кількості орендарів БЦ. Рішення про надання знижки поширилося на всіх орендарів повністю, незалежно від того, отримали ми звернення чи ні.

Компанії яких секторів найчастіше звертаються з проханнями про лояльних умовах оренди?
Якоїсь певної тенденції ми не простежуємо. Зверталися орендарі з абсолютно різними видами діяльності. На кого-то безпосередньо поширюється заборона вести діяльність під час карантину, а хтось просто відчуває тимчасові труднощі. Але, скоріше, велика частина запитів була від компаній, тим чи іншим чином пов'язаних з консалтингом, рітейлом і від неприбуткових організацій.

Чи є прецеденти розриву договорів оренди?
На сьогоднішній день є тільки відмова від п'ятої частини площ, займаних одним з великих фондів. Також один з невеликих орендарів (IT-сектор) не планує в кінці літа продовжувати договір, так як повністю переводить офіс на віддалену роботу.

Підписуються зараз нові договори оренди в бізнес-центрах?
Швидше узгоджуються з перспективою підписання ближче до закінчення карантину.

Чи будете Ви переглядати ставки оренди в своєму об'єкті в найближчому майбутньому?
Поки не плануємо, але не відкидаємо питання про потенційні надання знижок на період відновлення діяльності після карантину. Наразі стежимо за змінами і тенденціями ринку, подібні рішення будемо приймати ближче до закінчення обмежувальних заходів, коли будуть більш зрозумілі його наслідки для ринку комерційної нерухомості і бізнесу в цілому.

Як Ви оцінюєте завантаження свого об'єкта сьогодні - скільки компаній не відвідують офіси, як знизився потік людей в БЦ?
Майже в кожному офісі працюють люди - мінімум по одній людині. Хтось кожен день, хтось приходить пару раз в тиждень. На роботу приїжджають здебільшого ті співробітники, у кого є особистий або корпоративний автомобіль, також підвозять своїх колег. Оцінити точно завантаження досить складно. За нашими оцінками, в будівлі приблизно 50% постійно працюють офісів.

Які заходи Ви вживаєте, щоб мінімізувати негативний вплив ситуації, що склалася на Ваш бізнес?
Так як наш бізнес прямо залежить від вакантності БЦ, то найголовніші заходи - це збереження орендарів. На сьогоднішній день всі без винятку орендарі отримали знижку 50% від орендної плати на квітень місяць. Наступна міра - це зменшення витрат, але, на жаль, менш ефективна. На обслуговуванні заощадити майже неможливо, так як всі витрати нашого БЦ оптимізовані і розраховані без надмірностей. До введення карантину бізнес-центр Horizon Office Towers почав реконструкцію центральної вхідної групи та фасаду. В даний момент роботи по вхідній групі знаходяться на фінальній стадії. По фасаду ми також не плануємо зупиняти роботи.

Які зміни очікують ринок офісної нерухомості після карантину?
Ми не очікуємо значного зниження ставок. Але однозначно розуміємо, що орендарі в подальшому будуть розраховувати на отримання більш гнучких умов, наприклад, щодо термінів оренди і можливості виходу з договору. Також можлива ротація орендарів на ринку, пов'язана з необхідністю зменшення займаної ними площі. Крім цього, нам здається, що знаходження людей в великих спільних відкритих просторах на деякий час може втратити актуальність.

Джерело Commercial Property

Повернутися до списку

Адреса: м.Київ, вул. Шовковична 42-44

Оренда офісу в центрі Києва:

Тел.: +38 096 349 8808,
                 +38 096 426 9843

e-mail: katerynazinchuk@gmail.com